AoE I - problem z diplomacy

Jeśli masz jakiś problem, napisz, może ktoś poświęci czas na odpowiedź.

Moderator: Towarzysz Borys

ODPOWIEDZ
pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 17:58

gra crashuje, kiedy naciskam "diplomacy" (na chwilę pojawia się czarny ekran i wywala mnie do windy: program wykonał nieprawidłową operację bleble)
tak jest w demku jak i pełnej, z crackiem czy bez też to samo, patch 1.0c
xp pro sp2, e8400, radek 4850

pierwszy raz gram w AoE, nie wiem czy później będzie ta opcja bardzo potrzebna?

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 18:01

Hmm.. Dziwne.. Masz oryginała? proponuje ci pobrać inną wersje, najlepiej z dodatkiem Rise of Rome.. jeżeli nie grałeś...
(proponuje ci pobrać jakaś wersje Gold najlepiej z darkwarez lub torentów)
Obrazek

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 18:23

oryginał czy nie, to chyba bez znaczenia skoro w demku też problem się pojawia :) ale nie, nie jest to oryginał, myślę że kopia jest dobra, ściągnięta zresztą z dobrego trackera, w RoR ten sam problem
ogólnie nie pomagają żadne opcje związane ze zgodnością, spowolnienie procesora itd.
aha, dodam że podczas instalacji były problemy z 2 plikami .wav, ale wystarczyło to zignorować (w demku nie było problemu), ale bo ja wiem czy wav'y mają tutaj znacznie :P

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 18:31

Możliwe że mają... ciężko tutaj określić przyczyne.. bo taki problem zdarza się raz na Tysiąc :?
Obrazek

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 18:34

Ale grać możesz co nie? :) oczywiście z ominięciem kliknięcia na zakładkę "Dyplomacja" :P
Obrazek

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 19:36

mogę bez problemów, tylko nie wiem czy w singlu (kampanii) jest to potrzebne albo jakoś specjalnie pomocne?

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 20:02

W Singlu nie tak bardzo, jednak gdy już grasz na Multiplayer to trochę bardziej :wink: I jest to rzecz jak zawsze przydatna kiedy to chcesz przesłać komus surowce lub przypisać sojusz :)

p.s może partyjka w podstawową wersje aoe ? :P
Obrazek

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 21:23

w 2 ten sam problem, wtf :? nie mam pojęcia w czym tkwi problem, a szkoda bo gra podoba mi się
co do partyjki, to na razie mam chyba za mało 'skilla' i doświadczenia, żeby grać w multi :wink:

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 21:28

Problem prędzej czy poźniej rozwiążemy... :D Hmm.. potraktuj to jako trening i zapozanie się z społecznością naszego forum ;) jakby co moje gg: 6355784
Obrazek

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 21:32

szukam po necie rozwiązania, tylko kilka osób ma ten problem i nikt go nie rozwiązał :P nie wiem jak okno diplomacy wygląda, tak jakby komputer przełączył obraz i nagle crashował, jakby kodeka brakowało czy innego g. :P

Eleith
Posty: 76
Rejestracja: 19 kwie 2009, 13:01
w AoE I gram od: 04 kwie 1991
GG: 6355784
Płeć: Chłopiec
Lokalizacja: Wielkopolska =)

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: Eleith » 23 cze 2009, 21:36

:-)e004 być może twoja konfiguracja sprzętowa.. karta graficzna, muzyczna lub inne cudeńko wpływa na ten brzydki problem :-)e005

podaj gg jeśli możesz....
Obrazek

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 23 cze 2009, 21:44

ściągam teraz gold ed., który niby to jest kompatybilny z XP

w starych grach siedzę dużo, więc domyślam się gdzie może być problem ale czasem są to sprawy nie do rozwiązania :P chyba najbardziej toporna gra to SimCopter, a nie chce mi się instalować W98 czy innych emulatorów na drugiej partycji :)

pilz-e
Posty: 7
Rejestracja: 23 cze 2009, 17:52
w AoE I gram od: 25 sie 1990

Re: AoE I - problem z diplomacy

Post autor: pilz-e » 24 cze 2009, 21:56

ok problem rozwiązany

wystarczy zainstalować Microsoft Virtual PC, tworzenie obrazu systemu to dużo roboty i niezbyt łatwej dla laików
dlatego ściągnijcie gotowy obraz, w kreatorze dodać existing virtual machine i właściwie to wszystko:
http://stare.e-gry.net/artykuly.php?art=15
program jest 100% bezpieczny i intuicyjny
jedyny minus to taki, że dźwięk nie jest najlepszej jakości, nie wiem czy można zmienić na jakiś lepszy SB

Alikemath
Posty: 11
Rejestracja: 04 lis 2019, 19:04
w AoE I gram od: 03 mar 2052
GG: 267532512
Skype: Алик

AoE I problem z diplomacy

Post autor: Alikemath » 11 lis 2019, 19:55

I consider, that you are not right. I am assured. Let's discuss it. Write to me in PM.

ODPOWIEDZ